Opis

Tri veka pivarstva u Beogradu
novembar 2019 – februar 2020

Muzej nauke i tehnike predstavlja izložbu “Tri veka pivarstva u Beogradu”, kustosa Nenada Lukića, posvećenu nastanku i razvoju pivarstva u Beogradu.

Ove godine navršavaju se tri puna veka od otvaranja prvih pivnica i ručnih pivara u Beogradu.
Beogradska industrija piva-BIP proslavila je 180 godina postojanja, i još uvek je zaštitno ime pivarstva u Beogradu.
Pogon BIP-a na Mostaru je danas najstariji i jedini preostali industrijski kompleks u Beogradu u kome se još uvek odvija proizvodnja.

Katalogom izložbe I kroz izložbene panoe, autentičnim eksponatima, kao i dodatnim materijalom prikazan je razvoj pivarstva u Beogradu, od početka 18. veka, kada se u njemu otvaraju prve ručne pivare, pa sve do današnjih mini pivara. Posetioci izložbe će saznati koje su to bile poznate beogradske pivnice u kojima se prevashodno
konzumiralo pivo. Isto tako, saznaće koje su to značajne ličnosti važne za razvoj, ne samo pivarske industrije, već i srpskog društva u celini, kao štp su familije Vajfert i Bajloni.

Posetioci će između ostalog moći da vide ručni aparat za pečatiranje čepova burića Vajfertove pivare, kako izgleda zlatna medalja koju je osvojila Parna pivara Ignjat Bajloni i sinovi na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, staru vatrogasnu pumpu koja je korišćena u Vajfertovoj pivari za prevenciju od požara, kolekciju BIP-ovih
etiketa i krigli, BIP-ov marketinški materijal, tehnološku šemu proizvodnje piva. Korporativni dokumentarni film o BIP-u iz 1970, televizijski prilog o prvom punjenju piva u limenke u SFRJ iz 1972, pivarski sitni mobilijar nekoliko savremenih mini pivara i dr.

Svečano otvaranje izložbe je u Galeriji 51, Skender-begova 52, u sredu 13. novembra u 19 sati.

NAPOMENA: Muzej ne radi ponedeljkom

Galerija