Pumpkin Ale - pivo sa bundevom

Pumpkin Ale – pivo sa bundevom

Pumpkin ale ili pivo sa bundevom je popularni stil piva u Sjedinjenim Državama. Ovo sezonsko pivo je tradicionalno ejl koji se pravi sa bundevom i začinima kao što su cimet, muskatni oraščić, biber, đumbir, vanila i sl.

Pumpkin ale se pravi tako što se meso bundeve ukomljava zajedno sa sladom, doprinoseći fermentabilnim šećerima u sladovini, ili dodavanjem prirodnih ili veštačkih aroma gotovom pivu. Mešavina začina se dodaje na kraju kuvanja ili u toku fermentacije pri čemu se vodi računa da ona bude dobro izbalansirana kako neki od začina ne bi preovladali pivom.

Pumpkin ale potiče od engleskih kolonista iz 18. veka. Najstariji poznati recept je objavljen 1771. godine od strane American Philosophical Society. Prvo komercijalno pivo sa bundevom je skuvano u pivari Buffalo Bill u mestu Hayward, California osamdesetih godina prošlog veka, a recept je zasnovan na studijama George Washington-a.

Hollow-Pumpkin-Dogma-Brewery-toceno
Dogma Brewery Hollow Pumpkin

The Beer Judge Certification Program (BJCP) klasifikuje pivo sa bundevom kao “jesenje sezonsko pivo” i dalje ga definiše kao “pivo koje najavljuje hladno vreme i jesenju sezonu žetve i može da sadrži bundevu ili druge tikve i mešavinu začina”.

Pivo sa bundevom varira: suptilno, suvo, zemljano, ali i slatko, kremasto. Neka piva sa bundevom odležavaju u buradima, kao što su buradi ruma koji daju dodatnu slatkoću ukusu.

Kako se ovaj stil piva razvijao, mnogi pivari su pravili piva sa izraženijim, gotovo agresivnim ukusima cimeta, muskatnog oraščića, bibera, vanile i drugih začina. U nekim od ovih piva uopšte i nema bundeve već se dodaju veštačke arome.

Dobro pivo sa bundevom bi trebalo da završi suvo, pre nego slatko, zbog fermentabilnih šećera iz bundeve.

Jedno od najpopularnijih i najbolje ocenjenih piva sa bundevom je Pumpkinator koji dolazi iz pivare Saint Arnold iz Houston-a. Pumpkinator je jako, robusno, crno, začinjeno pivo, punog tela i ukusa sa 10.5% alkohola.

Hollow-Pumpkin-Dogma-Brewery-etiketa
Etiketa za limenku Hollow Pumpkin

Kada je domaća scena u pitanju, najpoznatiji pumpkin ale se kuva u pivari Dogma i posebna je poslastica za Noć veštica, žurku koja se sada već tradicionalno organizuje u Dogma Tap Room-u. U pitanju je Hollow Pumpkin, amerikom inspirisan ale sa bundevom i mirisima karanfilića i cimeta i 6% alkohola. Dogma pakuje svoja najbolja piva u limenke, među njima je i Hollow Pumpkin što dovoljno govori o odnosu pivare prema ovom pivu.

Ovogodišnje, 34. po redu Dane Ludaje u Kikindi obeležilo je Pivo od ludaje koje je specijalno za ovu manifestaciju skuvala pivara Beer Kings iz Kikinde. U rerni pečena “ludaja” prošla je proces ukomljavanja dok je idealno izbalansirana mešavina začina dodata na kraju kuvanja, u takozvani whirpool. Kako se ovo pivo odlično pokazalo i potražnja za njim ne jenjava ni nakon festivala, u pivari ozbiljno razmatraju da Pivo od ludaje uvrste u svoju standardnu ponudu.

pivo od ludaje beer kings
Beer Kings Pivo od ludaje (Foto: Ujnina Kujna)

Pivo sa bundevom je pravi jesenji dezert ali imajte na umu da ukoliko ne volite pitu sa bundevom postoji šansa da vam se neće svideti ni većina piva sa bundevom. Ukoliko ste već probali neki pumpkin ale i nije vam se dopao, to je u redu, ali nije kul da svima govorite kako je pivo sa bundevom loša ideja. Mi se svakako vodimo onom starom: “kako znaš da ne voliš ako nisi probao”. Dakle, bez predrasuda, dajte ovom pivu šansu i možda će postati vaša omiljena jesenja poslastica.

Ostavi komentar
Komentar
Ime
E-mail